Szukaj na blogu

Medaliony z kalafiora z serem

Obrodziły kalafiory i już trochę masz ich dość? Mam na to radę! 😀 Zrób wspaniałe medaliony kalafiorowo-serowe. Są przepyszne!




Składniki (ok. 20 sztuk):

500 g ugotowanego do miękkości kalafiora

50 g mąki pszennej

1 jajko

50 g bułki tartej

1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

ok. 80 g tartego żółtego sera (na drobnej tarce)

sól i pieprz do smaku

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

Przygotowanie:

Ugotowany kalafior dokłądnie duszę widelcem, po czym dodaję jajko, doprawiam pieprzem i solą, mieszam.

Dodaję bułkę tartą i mąkę, mieszam i odstawiam na 10 minut. 

Masa w tym czasie wyraźnie zgęstnieje.

Dodaję posiekaną natkę pietruszki (lub koperku) i starty ser, dokłądnie mieszam, sprawdzam smak, ewentualnie doprawiam.

Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, spłąszczam je lekko, każdą panieruję w bułce tartej.

Smażę na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Podaję gorące.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger