Medaliony z kalafiora z serem
Obrodziły kalafiory i już trochę masz ich dość? Mam na to radę! 😀 Zrób wspaniałe medaliony kalafiorowo-serowe. Są przepyszne!
Składniki (ok. 20 sztuk):
500 g ugotowanego do miękkości kalafiora
50 g mąki pszennej
1 jajko
50 g bułki tartej
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
ok. 80 g tartego żółtego sera (na drobnej tarce)
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ugotowany kalafior dokłądnie duszę widelcem, po czym dodaję jajko, doprawiam pieprzem i solą, mieszam.
Dodaję bułkę tartą i mąkę, mieszam i odstawiam na 10 minut.
Masa w tym czasie wyraźnie zgęstnieje.
Dodaję posiekaną natkę pietruszki (lub koperku) i starty ser, dokłądnie mieszam, sprawdzam smak, ewentualnie doprawiam.
Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, spłąszczam je lekko, każdą panieruję w bułce tartej.
Smażę na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Podaję gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz