Szukaj na blogu

Pałki kurczaka w musztardowej marynacie

Rumiany, z chrupiącą skórką, pysznie przyprawiony pieczony kurczak to coś, czemu trudno mi się oprzeć. W wersji z musztardą i gorczycą wyszedł rewelacyjny!



Składniki:

8 pałek z kurczaka

Marynata:

1 łyżeczka gorczycy

2 duże ząbki czosnku

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

10 średnich listków świeżej bazylii

4 łyżki oleju

1 łyżeczka musztardy sarepskiej 

Przygotowanie:

Marynata:

W moździerzu rozcieram gorczycę z obanym czosnkiem, cukrem i solą.

Dodaję pieprz i listki bazylii, ucieram jeszcze przez chwilę.

Dodaję olej i musztardę, mieszam. 

Marynatą dokładnie smaruję pałki z kurczaka.

Zostawiam szczelnie zamknięte w lodówce - minimum na noc (do dwoch dni).

Piekę w blaszce (na dno wlałam 3 łyżki oleju) w temperaturze 180 stopni C ok. 80 minut.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger