Pałki kurczaka w musztardowej marynacie
Rumiany, z chrupiącą skórką, pysznie przyprawiony pieczony kurczak to coś, czemu trudno mi się oprzeć. W wersji z musztardą i gorczycą wyszedł rewelacyjny!
Składniki:
8 pałek z kurczaka
Marynata:
1 łyżeczka gorczycy
2 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
10 średnich listków świeżej bazylii
4 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
Przygotowanie:
Marynata:
W moździerzu rozcieram gorczycę z obanym czosnkiem, cukrem i solą.
Dodaję pieprz i listki bazylii, ucieram jeszcze przez chwilę.
Dodaję olej i musztardę, mieszam.
Marynatą dokładnie smaruję pałki z kurczaka.
Zostawiam szczelnie zamknięte w lodówce - minimum na noc (do dwoch dni).
Piekę w blaszce (na dno wlałam 3 łyżki oleju) w temperaturze 180 stopni C ok. 80 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz