Placki kalafiorowe
Pyszne, delikatne w smaku placki z kalafiora mogą być właściwie samodzielnym obiadem, albo dodatkiem do niego. Kalafior nie wymaga wcześniejszej obróbki.
Składniki na 8-10 sztuk:
pół średniej wielkości kalafiora
2 jajka
pół średniej cebuli
3 czubate łyżki mąki pszennej
kilka łyżek mleka lub wody
posiekany koperek wg uznania
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Z dokładnie umytego kalafiora ostrym nożem ścinam różyczki, siekam je drobno, na grubą kaszę.
Bardzo drobno kroję cebulę i dodaję do kalafiora.
Dodaję posiekany koperek, jajka i mąkę, doprawiam solą i pieprzem, dokłądnie mieszam.
Jeśli wszystko nie chce się połączyć i pozostaje sucha, wlewam kilka łyżek mleka (masa musi być gęsta).
Rozgrzewam olej na patelni - powinno go być ok. pół centymetra.
Wykładam po łyżce masy, formuję placki.
Smażę je po ok. 5 minut z obu stron, na średnim ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz