Szukaj na blogu

Placki kalafiorowe

Pyszne, delikatne w smaku placki z kalafiora mogą być właściwie samodzielnym obiadem, albo dodatkiem do niego. Kalafior nie wymaga wcześniejszej obróbki.


Składniki na 8-10 sztuk:

pół średniej wielkości kalafiora

2 jajka

pół średniej cebuli

3 czubate łyżki mąki pszennej

kilka łyżek mleka lub wody

posiekany koperek wg uznania 

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie:

Z dokładnie umytego kalafiora ostrym nożem ścinam różyczki, siekam je drobno, na grubą kaszę.

Bardzo drobno kroję cebulę i dodaję do kalafiora.

Dodaję posiekany koperek, jajka i mąkę, doprawiam solą i pieprzem, dokłądnie mieszam.

Jeśli wszystko nie chce się połączyć i pozostaje sucha, wlewam kilka łyżek mleka (masa musi być gęsta).

Rozgrzewam olej na patelni - powinno go być ok. pół centymetra.

Wykładam po łyżce masy, formuję placki. 

Smażę je po ok. 5 minut z obu stron, na średnim ogniu.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger