Duszona botwina
Wiosenny dodatek do obiadu - botwinka duszona z młodą marchewką, czosnkiem i cebulą. Pyszne!
Składniki:
1 pęczek botwinki
1 mała, młoda marchewka
ćwiartka cebuli (mały kawałek)
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
kilka łyżek mleka
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki pszennej
ewentualnie posiekany koperek
Przygotowanie:
Bardzo dokładnie myję botwinkę, odcinam łodyżki z listkami, obieram buraczki.
Wszystko (całe łodyżki, listki i buraczki) siekam na małe kawałki i przekładam do garnka.
Drobniutko kroję cebulę i marchewkę, od razu dokładam do garnka.
Dodaję drobno posiekany czosnek, doprawiam wstępnie solą i pieprzem, dodaję masło.
Mieszam i zaczynam podgrzewać, mieszając.
Gdy botwinka zmniejszy objętość i wypuści wodę, przykrywam garnek i duszę 5 minut pod przykryciem.
Po 5 minutach zdejmuję pokrywkę, dolewam mleko, mieszam.
Posypuję całość mąką i energicznie mieszam, by wszystko się zagęściło.
Na koniec doprawiam ostatecznie solą i pieprzem do smaku, można dodać koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz