Szukaj na blogu

Duszona botwina

Wiosenny dodatek do obiadu - botwinka duszona z młodą marchewką, czosnkiem i cebulą. Pyszne!


Składniki:

1 pęczek botwinki

1 mała, młoda marchewka

ćwiartka cebuli (mały kawałek)

1-2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

kilka łyżek mleka

sól i pieprz do smaku

1 łyżka mąki pszennej

ewentualnie posiekany koperek

Przygotowanie:

Bardzo dokładnie myję botwinkę, odcinam łodyżki z listkami, obieram buraczki.

Wszystko (całe łodyżki, listki i buraczki) siekam na małe kawałki i przekładam do garnka.

Drobniutko kroję cebulę i marchewkę, od razu dokładam do garnka.

Dodaję drobno posiekany czosnek, doprawiam wstępnie solą i pieprzem, dodaję masło.

Mieszam i zaczynam podgrzewać, mieszając.

Gdy botwinka zmniejszy objętość i wypuści wodę, przykrywam garnek i duszę 5 minut pod przykryciem.

Po 5 minutach zdejmuję pokrywkę, dolewam mleko, mieszam.

Posypuję całość mąką i energicznie mieszam, by wszystko się zagęściło.

Na koniec doprawiam ostatecznie solą i pieprzem do smaku, można dodać koperek.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger