Łazanki z kurczakiem i pieczarkami
Prosty i smaczny przepis na obiad z makaronem i kurczakiem.
Składniki (2-3 porcje)
1 szklanka makaronu łazanki
300 g fileta z piersi kurczaka
2 średniej wielkości cebule
10-12 niewielkich pieczarek
niewielki kawałek słodkiej czerwonej pap ryki
2 spore ząbki czosnku
po 1 łyżce posiekanych: natki pietruszki i koperku
3-4 łyżki śmietanki 30% (możesz też użyć mleka)
1 łyżeczka mąki pszennej
do przyprawienia: sól, pieprz, słodka mielona papryka, curry
3 łyżki oleju
gorąca woda do podlewania w trakcie duszenia
Przygotowanie:
Makaron gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam.
Obrane cebule kroję w niewielką kostkę i podsmażam do zeszklenia na oleju.
Cienko kroję mięso, w niewielkie kawałki, a następnie oprószam je solą, pieprzem i mąką.
Zwiększam ogień pod patelnią z cebulą, dodaję kurczaka i mieszając podsmażam 5-6 minut.
Pieczarki kroję w plasterki, dorzucam na patelnię razem z drobno pokrojoną papryką.
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam wszystko wstępnie solą, pieprzem, papryką (ok. 1 łyżki) i curry (ok. pół łyżeczki).
Smażę na średnim ogniu przez chwilę, potem wlewam śmietankę, przykrywam i na minimalnym ogniu duszę 15-20 minut, dolewając po odrobinie wody w trakcie.
Pod koniec duszenia dodaję posiekane zioła, ostatecznie doprawiam do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz