Szukaj na blogu

Łazanki z kapustą i pieczarkami

Klasyk barów mlecznych i kuchni studenckiej, co wcale nie odbiera temu daniu statusu wyjątkowo pysznego :) 


Składniki (porcja na 3-4 osoby):

200 g makaronu łazanki

250 g kiszonej kapusty

2 cebule, średniej wielkości

300 g pieczarek

5 łyżek oleju

1-2 ząbki czosnku

2 łyżki sosu sojowego (można pominąć)

1 łyżka śmietany 18%

ok. pół szklanki wody do podlewania

posiekana natka pietruszki

sól, pieprz, szczypta cukru do smaku

Przygotowanie:

Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu, dokładnie odcedzam.

Kapustę lekko siekam, i gotuję w osolonej wodzie przez 10 minut, również odsączam.

Pieczarki kroję na pół, a potem na plasterki.

Obrane cebule kroję w kostkę i podsmażam do zeszklenia na oleju.

Do podsmażonej cebuli dodaję pieczarki, wszystko lekko solę i smażę mieszając przez ok. 10 minut.

Dodaję sos sojowy, podgotowaną kapustę i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam i podsmażam na większym ogniu przez kilka minut, a potem dodaję makaron, wlewam połowę wodę, przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę 10 minut.

Na koniec dodaję śmietanę, doprawiam do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru, dokładnie mieszam, duszę jeszcze kilka minut.

Przed podaniem  posypuję posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger