Łazanki z kapustą i pieczarkami
Klasyk barów mlecznych i kuchni studenckiej, co wcale nie odbiera temu daniu statusu wyjątkowo pysznego :)
Składniki (porcja na 3-4 osoby):
200 g makaronu łazanki
250 g kiszonej kapusty
2 cebule, średniej wielkości
300 g pieczarek
5 łyżek oleju
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego (można pominąć)
1 łyżka śmietany 18%
ok. pół szklanki wody do podlewania
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu, dokładnie odcedzam.
Kapustę lekko siekam, i gotuję w osolonej wodzie przez 10 minut, również odsączam.
Pieczarki kroję na pół, a potem na plasterki.
Obrane cebule kroję w kostkę i podsmażam do zeszklenia na oleju.
Do podsmażonej cebuli dodaję pieczarki, wszystko lekko solę i smażę mieszając przez ok. 10 minut.
Dodaję sos sojowy, podgotowaną kapustę i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam i podsmażam na większym ogniu przez kilka minut, a potem dodaję makaron, wlewam połowę wodę, przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę 10 minut.
Na koniec dodaję śmietanę, doprawiam do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru, dokładnie mieszam, duszę jeszcze kilka minut.
Przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz