Szukaj na blogu

Sałatka z kurczakiem i serem lazur

Zjadamy ostatnio mnóstwo sałatek, zazwyczaj na kolację, a dziś zrobiłam wersję obiadową, z dodatkiem pieczonego kurczaka. 

Składniki to krucha sałata lodowa, wyrazista rukola, pomidor, słodka kukurydza, kremowy ser lazur i czerwona cebula.

Składniki (2 porcje):

1 pojedyncza pierś kurczaka

do marynaty:

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki miodu

pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki

świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżka oliwy

Dodatkowo:

sałata lodowa

rukola

dojrzały pomidor

ser lazur złocisty

kukurydza w puszcce

czerwona cebula

Sos:

sok wyciśnięty z 1 małej pomarańczy

1 ząbek czosnku

pół łyżeczki musztardy sarepskiej

5 łyżek wody

sól i pieprz do smaku

szczypta cukru jeśli pomarańcza nie jest zbyt słodka

5 łyżek oliwy

Przygotowanie: 

Kurczaka marynuję dzień wcześniej (mieszam wszystkie składniki i nacieram nią mięso, podzielone na mniejsze kawałki)

Zamarynowanego kurczaka piekę ok. 24 minut w papierze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (mozna go też podsmazyć na patelni).

Upieczonego wyjmuję do przestudzenia, kroję na małe kawałki.

Sałatę lodową siekam na cienkie paseczki, pomidora na cienkie plastry, cebulę w cienkie piórka; ser w plasterki.

Na talerzach dowolnie rozkładam wszystkie składniki.

Sos:

W niewielkim zakręcanym słoiczku mieszam sok z pomarańczy z wodą, solą i pieprzem, musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (ewentualnie też ze szczyptą cukru). 

Najłatwiej zrobić to mocno potrząsając zakręconym słoiczkiem.

Dodaję oliwę i jeszcze raz mieszam.

Sosem polewam całą sałatkę.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger