Szukaj na blogu

Ekspresowa polędwiczka z pieczarkami

Gotowa w 20 minut, a smakuje naprawdę wspaniale, jest mięciutka i delikatna. To idealny obiad dla kogoś, kto nie ma czasu.


Składniki (porcja na 2 osoby):

400 g polędwiczki wieprzowej

1 łyżeczka mąki pszennej

1 niewielka cebula

5-6 średnich pieczarek 

1 ząbek czosnku

2-3 łyżki oleju

świeżo mielony czarny pieprz

sól do smaku

posiekany koperek do posypania

Przygotowanie:

Z polędwiczki odcinam białe błony, po czym kroję ją na ok. centymetrowe plastry.

Każdy plaster lekko rozgniatam dłonią, a następnie delikatnie obtaczam w mące, strzepuję jej nadmiar.

Tak przygotowane mięso podsmażam po ok.3 minuty z każdej strony, powinno się lekko zarumienić.

Podsmażone zsuwam na bok patelni, w wolne miejsce dorzucam pokrojoną (np. w piórka) cebulę, wszystko oprószam solą i smażę 5-6 minut.

Gdy cebula się zeszkli, dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, zwiększam trochę ogień i smażę mieszając jeszcze kilka minut, by pieczarki się lekko zezłociły.

Doprawiam wszystko solą i pieprzem do smaku, posypuję posiekanym koperkiem.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger