Ekspresowa polędwiczka z pieczarkami
Gotowa w 20 minut, a smakuje naprawdę wspaniale, jest mięciutka i delikatna. To idealny obiad dla kogoś, kto nie ma czasu.
Składniki (porcja na 2 osoby):
400 g polędwiczki wieprzowej
1 łyżeczka mąki pszennej
1 niewielka cebula
5-6 średnich pieczarek
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oleju
świeżo mielony czarny pieprz
sól do smaku
posiekany koperek do posypania
Przygotowanie:
Z polędwiczki odcinam białe błony, po czym kroję ją na ok. centymetrowe plastry.
Każdy plaster lekko rozgniatam dłonią, a następnie delikatnie obtaczam w mące, strzepuję jej nadmiar.
Tak przygotowane mięso podsmażam po ok.3 minuty z każdej strony, powinno się lekko zarumienić.
Podsmażone zsuwam na bok patelni, w wolne miejsce dorzucam pokrojoną (np. w piórka) cebulę, wszystko oprószam solą i smażę 5-6 minut.
Gdy cebula się zeszkli, dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, zwiększam trochę ogień i smażę mieszając jeszcze kilka minut, by pieczarki się lekko zezłociły.
Doprawiam wszystko solą i pieprzem do smaku, posypuję posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz