Warzywa korzeniowe z jajkiem sadzonym
Ze zwykłych warzyw można bardzo łatwo wyczarować wspaniały obiad. Doprawione, upieczone z ziołami, czosnkiem i oliwą nabierają wyjątkowego smaku. Dodatkowo na jednej blaszce upiekłam z nimi jajka, więc obiad był naprawdę sycący i pyszny.
Składniki (porcja na 2 osoby):
8 średnich ziemniaków
10 małych marchewek
10 małych pietruszek
4-5 małych cebul
2-3 duże ząbki czosnku
1 pełna łyżka soli ziołowej lub płaska zwykłej
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka posiekanego koperku
1 płaska łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
3-4 łyżki oliwy
po 1 lub 2 jajka na osobę
do jajka: sól, pieprz, curry, posiekany koperek
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieram i dokładnie myję.
Ziemniaki kroję na ćwiartki, podobnie cebule.
Jeśli marchewki i pietruszki są trochę większe, przekrajam je wzdłuż na pół (lub na ćwiartki)
Czosnek siekam na grube plasterki.
Wszystkie warzywa umieszczam w misce, dodaję oliwę i przyprawy, dokładnie mieszam.
Płaską blachę wykładam papierem do pieczenia.
Wykładam na nią warzywa, powinny stanowić jedną warstwę.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 30-40 minut (powinny być miękkie), w czasie pieczenia raz lub dwa warzywa mieszam łyżką.
Po tym czasie zsuwam warzywa na boki, by środek blachy stał się pusty, i ostrożnie wbijam jajka, starając się by żółtko się nie rozlało (warto każde jajko wbijać do małej miseczki, i dopiero potem delikatnie przelać na blachę).
Jajka oprószam solą, pieprzem, curry u koperkiem.
Piekę jeszcze 10-12 minut, do pożądanego ścięcia jajek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz