Szukaj na blogu

Warzywa korzeniowe z jajkiem sadzonym

Ze zwykłych warzyw można bardzo łatwo wyczarować wspaniały obiad. Doprawione, upieczone z ziołami, czosnkiem i oliwą nabierają wyjątkowego smaku. Dodatkowo na jednej blaszce upiekłam z nimi jajka, więc obiad był naprawdę sycący i pyszny.


Składniki (porcja na 2 osoby):

8 średnich ziemniaków

10 małych marchewek

10 małych pietruszek

4-5 małych cebul

2-3 duże ząbki czosnku

1 pełna łyżka soli ziołowej lub płaska zwykłej

0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1 łyżka posiekanego koperku

1 płaska łyżka majeranku

1 łyżeczka tymianku

1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki

3-4 łyżki oliwy

po 1 lub 2 jajka na osobę

do jajka: sól, pieprz, curry, posiekany koperek

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obieram i dokładnie myję.

Ziemniaki kroję na ćwiartki, podobnie cebule.

Jeśli marchewki i pietruszki są trochę większe, przekrajam je wzdłuż na pół (lub na ćwiartki)

Czosnek siekam na grube plasterki.

Wszystkie warzywa umieszczam w misce, dodaję oliwę i przyprawy, dokładnie mieszam.

Płaską blachę wykładam papierem do pieczenia.

Wykładam na nią warzywa, powinny stanowić jedną warstwę.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 30-40 minut (powinny być miękkie), w czasie pieczenia raz lub dwa warzywa mieszam łyżką.

Po tym czasie zsuwam warzywa na boki, by środek blachy stał się pusty, i ostrożnie wbijam jajka, starając się by żółtko się nie rozlało (warto każde jajko wbijać do małej miseczki, i dopiero potem delikatnie przelać na blachę).

Jajka oprószam solą, pieprzem, curry u koperkiem.

Piekę jeszcze 10-12 minut, do pożądanego ścięcia jajek.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger