Ciastka z bananami i chrupkami kukurydzianymi
Szybkie ciasteczka z bananami, czekoladą i chrupkami kukurydzianymi - miesza się je łyżką, a przygotowanie z pieczeniem zajmuje niecałe 40 minut.
Składniki (10 sztuk):
2 dojrzałe banany
50 g cukru trzcinowego
1 jajko
10 g kakao
5 g proszku do pieczenia
100 g mąki pszennej
100 g płatków kukurydzianych
80 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej lub w kropelkach
opcjonalnie (jeśli chcesz, by ciastka były bardziej kruche) 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Banany rozgniatam dokładnie widelcem, dodaję cukier trzcinowy i jajko (oraz ewentualnie olej-jak niżej), mieszam.
Dodaję kakao, proszek do pieczenia i mąkę, mieszam łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Dodaję płatki kukurydziane i czekoladę, mieszam do połączenia.
Łyżką nabieram porcje, robię z nich kulki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wstawiam do iekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, śodkowhy poziom, bez termoobiegu) na 25 minut.
Wyjmuję blachę i zostawiam coasteczka do całkowitego przestudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz