Szukaj na blogu

Ciastka z bananami i chrupkami kukurydzianymi

Szybkie ciasteczka z bananami, czekoladą i chrupkami kukurydzianymi - miesza się je łyżką, a przygotowanie z pieczeniem zajmuje niecałe 40 minut.




Składniki (10 sztuk):

2 dojrzałe banany 

50 g cukru trzcinowego

1 jajko

10 g kakao

5 g proszku do pieczenia

100 g mąki pszennej

100 g płatków kukurydzianych 

80 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej lub w kropelkach

opcjonalnie (jeśli chcesz, by ciastka były bardziej kruche) 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Banany rozgniatam dokładnie widelcem, dodaję cukier trzcinowy i jajko (oraz ewentualnie olej-jak niżej), mieszam.

Dodaję kakao, proszek do pieczenia i mąkę, mieszam łyżką do uzyskania jednolitej masy.

Dodaję płatki kukurydziane i czekoladę, mieszam do połączenia.

Łyżką nabieram porcje, robię z nich kulki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę wstawiam do iekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, śodkowhy poziom, bez termoobiegu) na 25 minut.

Wyjmuję blachę i zostawiam coasteczka do całkowitego przestudzenia.








Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger