Puszysty sernik waniliowy
Delikatny i piankowy, mocno waniliowy i bardzo pyszny sernik poleca się do kawy!
Jest bardzo łatwy w przygotowaniu.
Składniki (okrągła forma o średnicy 22 cm):
250 g serka śmietankowego (kanapkowego)
250 g serka mascarpone
250 g twarogu z wiaderka
150 g jogurtu greckiego
200 g zagęszczonego słodzonego mleka
50 g cukru
20 g cukru waniliowego
1 laska wanilii
30 g mąki pszennej
8 jajek
Przygotowanie:
Wszystkie serki, mleko zagęszczone, jogurt, oba cukry, ziarenka wanilii i mąkę umieszczam w misie miksera i miksuję na średnich obrotach do dokładnego połączenia.
Dodaję jajka i jeszcze raz miksuję (nie ubijam, chodzi o dokładne połączenie składników).
Wykładam dno oraz boki formy papierem, wlewam masę (będzie rzadka) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C na 60-65 minut.
Sernik pozostawiam do całkowitego wystygnięcia i dopiero wtedy kroję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz