Pasztet z selera z grzybami
Pyszny, lekko grzybowy w smaku pasztet z selera to doskonała przekąska zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pasztet nie zawiera ani grama mąki, jest lekki i delikatny.
ok. 800 g. selera
1 średniej wielkości cebula
12-15 suszonych kapeluszy prawdziwków (lub innych grzybów leśnych)
2 jajka
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do posmarowania foremki
Przygotowanie:
Selera dokładnie obieram, myję , kroję na kawałki i gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. Suszone grzyby zalewam w miseczce wrzątkiem, przykrywam miseczkę i odstawiam na 10 minut. Cebulę obieram i kroję w kostkę, podsmażam do lekkiego zarumienienia na oleju.
Przestudzonego selera (może być jeszcze ciepły) razem z cebulą i odsączonymi grzybami przepuszczam przez maszynkę lub miksuję w malakserze.
Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Dodaję też dwa jajka i dokładnie mieszam - masa będzie dość rzadka.
Natłuszczam foremki (użyłam aluminiowych, jednorazowych), wykładam masę zostawiając 1 cm miejsca od góry.
Natłuszczam foremki (użyłam aluminiowych, jednorazowych), wykładam masę zostawiając 1 cm miejsca od góry.
Foremki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 1 godzinę.
Wyjmuję pasztet z pieca i odstawiam do całkowitego ostygnięcia.
Kroję gdy jest zupełnie zimny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz