Schab pieczony w plastrach
Kruche i soczyste, bardzo smaczne mięso ze schabu upieczone z dodatkiem wędzonego bekonu, jabłek i szalotki. Taką wersję schabu polecam na niedzielny lub świąteczny obiadek.
Składniki:
1 kg schabu wieprzowego, pokrojonego na plastry grubości do 1,5 cm
1 łyżka mąki pszennej
po 1 plastrze surowego, wędzonego bekonu na plaster schabu
5-6 cebulek szalotek bananowych
2-3 duże ząbki czosnku
1 jabłko
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka majeranku
Do marynaty:
1 łyżka majonezu
1 łyżka ketchupu
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
2 łyżki oleju na spód naczynia
Przygotowanie:
Mięso w plastrach przekładam do miski, oprószam mąką, mieszam.
Dodaję składniki marynaty i jeszcze raz dokładnie mieszam.
Następnie wokół każdego plastra mięsa owijam plasterek bekonu.
Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej.
Obrane szalotki przekrajam wzdłuż na pół lub na ćwiartki, jabłka kroję na plasterki.
Połowę jabłek i cebuli rozkładam w naczyniu, dodaję kilka liści laurowych i ziele angielskie, i na nich układam plastry schabu.
Dodaję pomidorki koktajlowe, resztę jabłek i cebuli, posiekany czosnek, pozostałe liście i ziele angielskie.
Całość oprószam solą i pieprzem, oraz majerankiem.
Przykrywam naczynie i wstawiam do piekarnika, piekę w temperaturze 180 stopni C przez godzinę, potem zwiększam temperaturę do 210 stopni i piekę jeszcze 20 minut.
Pod koniec pieczenia zdejmuję pokrywę naczynia, żeby mięso się trochę zarumieniło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz