Serowe muffinki z borówkami
Do przygotowania tych muffinek nie trzeba miksera, ani dużo czasu, bo wystarczy pół godzinki i już można jeść te pyszności! Dzięki dodatkowi twarogu te babeczki są wyjątkowo wilgotne, więc bardzo je polecam jako smakołyk do pudełka do pracy lub do szkoły.
Składniki (15 -16 babeczek):
100 g masła w temperaturze pokojowej
30 g cukru waniliowego
60 g cukru pudru
2 jajka
200 g sera z wiaderka
skórka starta z cytryny
220 g mąki pszennej
10 g proszku do pieczenia
4-5 łyżek świeżych borówek
Przygotowanie:
W misce umieszczam masło i oba cukry.
Ucieram przez chwilę np. rózgą kuchenną, żeby się ładnie połączyły.
Dodaję jajka i ser, ucieram przez chwilę, do uzyskania gładkiej masy.
Dodaję skórkę z cytryny oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
Mieszam, a następnie do ciasta wsypuję borówki i delikatnie łączę je z ciastem.
Wykładam po płaskiej łyżce masy do papiloty, na górze można też ułożyć dodatkowo borówki.
Muffinki piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz