Szukaj na blogu

Serowe muffinki z borówkami

Do przygotowania tych muffinek nie trzeba miksera, ani dużo czasu, bo wystarczy pół godzinki i już można jeść te pyszności! Dzięki dodatkowi twarogu te babeczki są wyjątkowo wilgotne, więc bardzo je polecam jako smakołyk do pudełka do pracy lub do szkoły. 


Składniki (15 -16 babeczek):

100 g masła w temperaturze pokojowej

30 g cukru waniliowego

60 g cukru pudru

2 jajka

200 g sera z wiaderka

skórka starta z cytryny

220 g mąki pszennej

10 g proszku do pieczenia

4-5 łyżek świeżych borówek 

Przygotowanie:

W misce umieszczam masło i oba cukry.

Ucieram przez chwilę np. rózgą kuchenną, żeby się ładnie połączyły.

Dodaję jajka i ser, ucieram przez chwilę, do uzyskania gładkiej masy.

Dodaję skórkę z cytryny oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. 

Mieszam, a następnie do ciasta wsypuję borówki i delikatnie łączę je z ciastem.

Wykładam po płaskiej łyżce masy do papiloty, na górze można też ułożyć dodatkowo borówki.

Muffinki piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger