Szukaj na blogu

Waniliowa babka z wiśniami

To bardzo puszysta i mięciutka babka o waniliowym smaku, z dodatkiem wiśni. Jest niedroga i łatwa do przygotowania. 



Składniki (2 formy "cwibakówki"o wymiarach 8 na 20 cm):

200 g miękkiego masłą (temperatura pokojowa)

220 g cukru pudru

60 g cukru waniliowego

4 jajka

180 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)

120 g budyniu waniliowego w proszku (z cukrem)

16 g proszku do pieczenia

300 g mąki pszennej

Dodatkowo:

garść wiśni z kompotu, lub świeżych albo mrożonych (bez pestek)

masło do posmarowania formy

mąka do posypania formy

cukier puder do posypania babki po upieczeniu

Przygotowanie:

Miękkie masło przekłądam razem z cukrami do misy miksera.

Miksuję na najwyższych obrotch 6-8 minut, aż stanie się białe i puszyste.

Nie przerywając miksowania dodaję jajka, a potem jogurt.

Masa będzie wyglądałą w tym momencie na zwarzoną, ale to naturalne. Zrobi się ponownie gładka, gdy dodamy mąkę.

Tak więc zmniejszam obroty miksera, dodaję mąkę, budyń w proszku i proszek do pieczenia.

Miksuję przez chwilę do uzyskania gładkiego, jedmnolitego ciasta.

Na spód natłuszczonych i posypanych mąką foremek wykładam po porcji ciasta (jak na zdjęciu), ukłądam wiśnie (nie za dużo), i przykrywam ciastem, wygładzam.

Foremki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góa-dół, środkowy poziom) na 50-55 minut, do suchego patyczka.

Po przestudzeniu wyjmuję babki z foremek, i oprószam cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger