Waniliowa babka z wiśniami
To bardzo puszysta i mięciutka babka o waniliowym smaku, z dodatkiem wiśni. Jest niedroga i łatwa do przygotowania.
Składniki (2 formy "cwibakówki"o wymiarach 8 na 20 cm):
200 g miękkiego masłą (temperatura pokojowa)
220 g cukru pudru
60 g cukru waniliowego
4 jajka
180 g jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
120 g budyniu waniliowego w proszku (z cukrem)
16 g proszku do pieczenia
300 g mąki pszennej
Dodatkowo:
garść wiśni z kompotu, lub świeżych albo mrożonych (bez pestek)
masło do posmarowania formy
mąka do posypania formy
cukier puder do posypania babki po upieczeniu
Przygotowanie:
Miękkie masło przekłądam razem z cukrami do misy miksera.
Miksuję na najwyższych obrotch 6-8 minut, aż stanie się białe i puszyste.
Nie przerywając miksowania dodaję jajka, a potem jogurt.
Masa będzie wyglądałą w tym momencie na zwarzoną, ale to naturalne. Zrobi się ponownie gładka, gdy dodamy mąkę.
Tak więc zmniejszam obroty miksera, dodaję mąkę, budyń w proszku i proszek do pieczenia.
Miksuję przez chwilę do uzyskania gładkiego, jedmnolitego ciasta.
Na spód natłuszczonych i posypanych mąką foremek wykładam po porcji ciasta (jak na zdjęciu), ukłądam wiśnie (nie za dużo), i przykrywam ciastem, wygładzam.
Foremki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góa-dół, środkowy poziom) na 50-55 minut, do suchego patyczka.
Po przestudzeniu wyjmuję babki z foremek, i oprószam cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz