Szukaj na blogu

Surówka z kapusty i marchewki - jak u Chińczyka

Bardzo prosta i bardzo smaczna surówka, jak z budki u Chińczyka :) 

Można dodatkowo wzbogacić jej smak kilkoma kroplami oleju sezamowego, a przed podaniem warto ją dodatkowo posypać prażonym  sezamem.



Składniki:

ok. 600 g białej kapusty, drobno poszatkowanej

120 g marchewki (2 średnie marchewki), startej na tarce z grubymi oczkami

1 płaska łyżka soli

3 łyżki octu ryżowego

5 łyżek wody

1 łyżka cukru

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Poszatkowaną kapustę razem ze startą marchewką przekładam do dużego naczynia, posypuję solą i mocno ugniatam dłonią przez 2-3 minuty, po czym odstawiam na 15-20 minut.

W tym czasie warzywa puszczą sok.

Do rondelka wlewam wodę, ocet, olej oraz dodaję cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wszystko zagotowuję, odstawiam do przestygnięcia.

Gdy zalewa jest chodna, wlewam wszystko do kapusty i marchewki, dokładnie mieszam.

Tak przygotowaną surówkę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger