Szukaj na blogu

Sałatka z buraczków, mozzarelii i papryczki chili z macierzanką

  Nie macie pomysłu na lekką sałatkę do obiadu ? Wykorzystajcie buraczki ! Każdorazowo zachwycają mnie delikatnością i słodyczą.



Składniki:
4-5 średnich buraczków
100 g. mozzarelli z zalewy
1 średnia cebula
1 papryczka chili
1 łyżeczka majeranku
oliwa
łyżeczka świeżych listków macierzanki
Przygotowanie:
 Buraczki gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości, studzę, kroję w małą kostkę, przerzucam do miski. Cebulę siekam drobno, podsmażam przez 3-4 minuty na łyżeczce oliwy, dodaję do buraczków. Odsączoną mozzarellę kroję w taką samą kostkę jak buraczki, dokładam do miski. Papryczkę siekam razem z pestkami  - dodaję do sałatki. Całość doprawiam majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą, polewam oliwą. Oprószam listkami macierzanki.
Przepis autorski.











Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger