Szukaj na blogu

Sałatka ze strączków :)

  Kupiłam dziś piękny, młody zielony groszek; tuż obok niego pęczniała z dumy fasolka szparagowa - nie mogłam się i jej oprzeć. Stały się więc podstawą mojej pysznej sałatki, w której znalazły się jeszcze soczewica i żurawina, i suszone pomidory, i młoda marchew. Wszystko cudowne w smaku, kolorowe i jędrne. Wspaniała przekąska :)





Składniki  na 2 porcje:

20 strączków groszku
10 strączków żółtej fasolki szparagowej
3 łyżki zielonej soczewicy
1 młoda marchewka
garść suszonej żurawiny
2 suszone pomidory w oleju
Sos :
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka białego octu winnego
duża szczypta cukru i soli
1 łyżka wody mineralnej
Przygotowanie:
  Groszek, fasolkę i soczewicę gotuję w oddzielnych naczyniach ( w lekko osolonej wodzie, a marchewkę ugotowałam razem z fasolką szparagową ). Po ugotowaniu: fasolkę kroję w 3 cm kawałki, groszek wyłuskuję, marchewkę obieram i kroję w cienkie ukośne plasterki. Pomidory kroję w paseczki. Składniki sosu mieszam w zakręconym słoiczku (energicznie potrząsając). Układam warzywa: soczewicę, groszek, pokrojoną fasolkę i pomidory, posypuję żurawiną, polewam sosem.
Przepis autorski.





Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger