Szukaj na blogu

Warzywne klopsiki z sosem paprykowym -gotowane na parze (wege)

  Klopsiki - najpierw ogniste niczym włosy Marusi z Czterech Pancernych, w trakcie gotowania zmieniają kolor na piękny, nasycony żółty. A ile w nich smaku! I jeszcze sos, prawdziwa esencja-aromatyczny i pyszny. To doskonałe danie obiadowe dla osób, które chcą jeść lekkostrawnie i mało kalorycznie, bo są gotowane na parze.







Składniki :

0,5 kg marchewki
1/3 niedużego kalafiora
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/3 szklanki mąki owsianej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
pęczek koperku- drobno posiekany
sól, pieprz
Sos :
2 czerwone cebule
2 żółta papryka
1 mała cukinia
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ciemnego cukru
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: 
Obrane marchewki ścieram na drobnej tarce, kalafiora na trochę grubszej ( ewentualnie siekam na kawałeczki). Warzywa lekko solę i  dłonią mieszam dokładnie w misce, by lekko puściły sok. Dodaję kaszę,koperek, obie mąki i jajko. Doprawiam dość mocno solą i pieprzem, wyrabiam jak na kotlety mielone i pozostawiam na kilka minut by składniki się dokładnie połączyły. W dłoniach robię kulki wielkości mandarynki ( jeśli ciasto się zbyt klei dodaję łyżkę maki ziemniaczanej). Klopsiki gotuję na parze ok. 30 minut.
 Sos: kroję w kostkę cebule, oczyszczone z nasion papryki i umytą cukinię, dodaję posiekany czosnek i na oliwie smażę razem, aż zmiękną ( ok. 8-10 minut). Doprawiam cukrem, solą i pieprzem, jeszcze chwilę razem podgrzewam - po czym miksuję na jednolity krem. Podaję z porcją sosu i gałązką kopru.
Przepis autorski.
























Lato w pełni! Wegetariański obiad III

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger