Cukinie nadziewane dwoma serami
Składniki na 2 osoby :
4 okrągłe cukinie
kilka plasterków szynki
100 g. sera pleśniowego typu Camembert
100 g. białego, puszystego twarożku naturalnego ( lekko solonego)
6-8 listków świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ciemnego cukru
świeżo mielony czarny pieprz
2 pomidorki koktajlowe
1 łyżka oleju
folia aluminiowa do pieczenia
Przygotowanie:
Myję cukinie i obcinam im daszki, jak na zdjęciu. Ucinam ogonki. Daszki nacinam od wewnątrz w kratkę i oprószam solą. Wydrążam środek każdej cukinii ( łatwo się to robi za pomocą łyżeczki do melona). Wnętrze każdej wydrążonej cukinii lekko solę. Ser pleśniowy kroję w kostkę, wrzucam na dno każdej cukinii, po czym nakładam twarożek ( mniej więcej do połowy). Szynkę kroję w drobną kosteczkę, wrzucam na patelnię, chwilę przesmażam, po czym dodaję pokrojony w kostkę miąższ cukinii. Solę i doprawiam pieprzem, dorzucam drobno posiekany rozmaryn i czosnek, dokładam cukier i duszę pod przykryciem kilka minut, by wszystkie smaki się połączyły. Tak powstałą mieszanką nadziewam cukinie do końca i na każdej układam połowę pomidorka. Przykrywam daszkami. Cukinie zawijam szczelnie w folię aluminiową i piekę ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni C.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz