Piwne placuszki z wędzonym twarogiem i papryką
Te placuchy to chyba moja najbardziej spontaniczna potrawa - od pomysłu do jedzenia minęło mniej więcej 10 minut. Może nawet 8. A efekt- ho ho :) Naprawdę bardzo dobre w smaku, doskonałe do piwa czy ot, na przekąskę. Są puszyste, z wyraźną nutą wędzonego sera i papryki, w tle czuje się też nutkę piwną.
Składniki na 16 sztuk:
1 szklanka mąki pszennej
200 g. wędzonego twarogu
3/4 szklanki jasnego piwa
2 łyżki pasty z wędzonej papryki ( lub 1,5 łyżki w proszku)
duża szczypta soli
olej do smażenia
trochę pokruszonego sera do posypania
Przygotowanie:
Do mąki wsypuję sól, wlewam z góry piwo, by się spieniło i mieszam łyżką, tyle by ciasto się połączyło. dodaję pastę z papryki, wkruszam w grubych kawałkach ser i jeszcze raz mieszam. Na patelnię wlewam troszkę oleju, łyżką kładę niewielkie, nierównomierne porcje ciasta i na smażę po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podaję z pokruszonym serem.
Przepis autorski.
1 szklanka mąki pszennej
200 g. wędzonego twarogu
3/4 szklanki jasnego piwa
2 łyżki pasty z wędzonej papryki ( lub 1,5 łyżki w proszku)
duża szczypta soli
olej do smażenia
trochę pokruszonego sera do posypania
Przygotowanie:
Do mąki wsypuję sól, wlewam z góry piwo, by się spieniło i mieszam łyżką, tyle by ciasto się połączyło. dodaję pastę z papryki, wkruszam w grubych kawałkach ser i jeszcze raz mieszam. Na patelnię wlewam troszkę oleju, łyżką kładę niewielkie, nierównomierne porcje ciasta i na smażę po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podaję z pokruszonym serem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz