Szukaj na blogu

Lemoniada imbirowa

   Latem szukamy pomysłu na smaczne, orzeźwiające napoje. Takim na pewno jest lemoniada z imbiru, która może być podana z różnymi dodatkami, jak choćby miętą, limonką czy kropelką wody różanej. Imbir warto wykorzystać w kuchni nie tylko ze względu na jego charakterystyczny, dość ostry smak, ale też na doskonałe dla naszego organizmu właściwości. Azjaci nie wyobrażają sobie bez niego życia, wykorzystując jego lecznicze cechy. Dość powiedzieć, że leczy przeziębienia, łagodzi migreny, likwiduje mdłości, zwiększa koncentrację. Zatem - korzystajmy :)


 Zapraszam też na lemoniadę różaną, na którą sposób znajdziecie tutaj




Składniki :
ok. 300-400 g. świeżego imbiru
2 łyżki miodu
schłodzona woda mineralna
Dodatkowo:
świeża mięta
woda różana
limonka lub cytryna
Przygotowanie:
   Imbir obieram ze skórki- łatwo robi się to za pomocą łyżeczki. Ścieram go na drobnej tarce, przekładam do miseczki. Miód rozpuszczam (o ile nie jest płynny) i mieszam ze startym imbirem. Przechowuję w lodówce w zamkniętym słoiczku.

Aby przygotować lemoniadę- na szklankę przeznaczam łyżeczkę pasty imbirowej i kilka listków mięty ( w całości lub utartych w moździerzu). Dopełniam szklankę wodą mineralną , mieszam i ewentualnie przelewam przez sitko. Wlewam dowolną ilość soku z limonki lub cytryny, podaję z kostkami lodu.
Przepis autorski.







Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger