Sałatka z cukinii i papryki z mozzarellą
Składniki na 2 osoby:
1 mała cukinia
1/2 żółtej papryki
1 czerwony pomidor
1 kulka (100 g) mozzarelli
łyżka wiórków z sera długodojrzewającego
łyżka kiełków brokuła
kilka listków świeżej bazylii
suszone płatki chili do posypania
Sos:
1 łyżeczka musztardy miodowej
3 łyżki oliwy
2 łyżki wody mineralnej
1 łyżeczka białego octu winnego
szczypta soli
szczypta cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu przekładam do małego słoiczka i potrząsając energicznie mieszam,aż się połączą w aksamitny sos.
Umytą cukinię kroję w cieniutkie, ukośne plastry. Z papryki wykrawam miąższ, prowadząc nóż równolegle do deski. Pomidora dzielę na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję go w paseczki. Mozzarellę kroję w półplastry.
Układam warzywa rzędami, polewam sosem, posypuję serem i kiełkami. Lekko oprószam chili.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz