Sałatka z białych szparagów, buraczków i bobu z kozim serem
O tej porze roku na równi z truskawkami lubimy w moim domu bób, i zjadamy go po ugotowaniu w wodzie z solą i odrobiną cukru. Delikatny w smaku i konsystencji wspaniale też komponuje się w sałatkach, więc dziś występuje w mojej sałatkowej, lekkiej propozycji na lato. Prawie wszystkie jej składniki o tej porze roku są najlepsze, świeżutkie i dostępne w warzywniaku, więc serdecznie Wam tę sałatkę polecam i życzę smacznego!
Składniki na 2 osoby:
2 listki sałaty endywii
2 garście świeżo ugotowanego bobu
4 ugotowane białe szparagi
1 ugotowany średni burak czerwony
1 łyżka miękkiego koziego białego serka
kilka cienkich płatków sera żółtego długodojrzewajacego
1 łyżka białego sezamu
duża szczypta suszonych płatków chili
listki mięty do przybrania
oliwa
Przygotowanie:
Liście sałaty rozrywam na małe kawałki, szparagi kroję w kawałki długości ok. 3 cm. Bób obieram delikatnie ze skórki. Buraka kroję w niewielką kostkę. Układam warzywa na talerzu, posypuję kawałkami żółtego sera i łyżeczką wykładam małe porcyjki- kulki - koziego. Całość posupuję ziarnami sezamu i płatkami chili, ozdabiam miętą. Polewam oliwą przed podaniem.
Przepis autorski.
Składniki na 2 osoby:
2 listki sałaty endywii
2 garście świeżo ugotowanego bobu
4 ugotowane białe szparagi
1 ugotowany średni burak czerwony
1 łyżka miękkiego koziego białego serka
kilka cienkich płatków sera żółtego długodojrzewajacego
1 łyżka białego sezamu
duża szczypta suszonych płatków chili
listki mięty do przybrania
oliwa
Przygotowanie:
Liście sałaty rozrywam na małe kawałki, szparagi kroję w kawałki długości ok. 3 cm. Bób obieram delikatnie ze skórki. Buraka kroję w niewielką kostkę. Układam warzywa na talerzu, posypuję kawałkami żółtego sera i łyżeczką wykładam małe porcyjki- kulki - koziego. Całość posupuję ziarnami sezamu i płatkami chili, ozdabiam miętą. Polewam oliwą przed podaniem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz