Pyszne placki ziemniaczane z brokułem, serem i miętą
Zapraszam dziś na pyszniutkie placki ziemniaczane, które kryją w sobie wiele niespodzianek. Smak Was zaskoczy, bo raczej nie spodziewamy się w plackach ziemniaczanych mięty czy brokuła. I jeszcze chili, i ser ! Są bardzo sycące, więc łatwo zaspokoić nimi głodnego łakomczucha :)
Składniki :
5-6 średnich ziemniaków
1/5 brokuła
1 czerwona ostra papryczka chili
3 łyżki tartego żółtego sera
3-4 liście świeżej mięty
1 jajko
3-4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ścieram na tarce o grubych oczkach, posypuję mąką by nie ściemniały. Z brokuła nożem ścinam różyczki, papryczkę i miętę siekam drobno - wszystko dodaję do ziemniaków. Wbijam jajko,dodaję ser, doprawiam solą i pieprzem i dłonią mieszam ciasto. Powinno być gęste i kleiste.
Na rozgrzany olej kładkę kulki z ciasta, spłaszczam łopatką i smażę z każdej strony po kilka minut, aż będą rumiane i chrupiące.
Przepis autorski.
Składniki :
5-6 średnich ziemniaków
1/5 brokuła
1 czerwona ostra papryczka chili
3 łyżki tartego żółtego sera
3-4 liście świeżej mięty
1 jajko
3-4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ścieram na tarce o grubych oczkach, posypuję mąką by nie ściemniały. Z brokuła nożem ścinam różyczki, papryczkę i miętę siekam drobno - wszystko dodaję do ziemniaków. Wbijam jajko,dodaję ser, doprawiam solą i pieprzem i dłonią mieszam ciasto. Powinno być gęste i kleiste.
Na rozgrzany olej kładkę kulki z ciasta, spłaszczam łopatką i smażę z każdej strony po kilka minut, aż będą rumiane i chrupiące.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz