Szukaj na blogu

Sałatka makaronowa z tuńczykiem, selerem naciowym i rukolą

 Ta sałatka jest banalnie prosta, z kilku składników zaledwie - i bardzo, bardzo smaczna !
Idealna na posiłek w upalne dni.




Składniki  na 2 osoby:
ok. 100 g. makaronu typu świderki
1 puszka tuńczyka w kawałkach ( w sosie własnym)
3 łodygi selera naciowego
15-20 małych listków  rukoli
5-6 żółtych pomidorków koktajlowych
kawałek długodojrzewającego sera ( do starcia)
czarny, świeżo mielony pieprz
oliwa
Przygotowanie:
 Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie ( ma nie być zbyt miękki ).Tuńczyka odcedzam z zalewy i dzielę widelcem na mniejsze kawałki, przekładam do salaterki. Dokładam umyte listki rukoli i pomidorki podzielone na ćwiartki. Obrane z nitek łodygi selera kroję ukośnie na półcentymetrowe kawałki, dodaję do pozostałych składników. Skrapiam całość oliwą, dość mocno posypuję pieprzem. Na końcu układam kilka cienko pokrojonych ( obieraczką do warzyw) i połamanych plasterków sera.
Przepis autorski.





Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger