Sałatka makaronowa z tuńczykiem, selerem naciowym i rukolą
Ta sałatka jest banalnie prosta, z kilku składników zaledwie - i bardzo, bardzo smaczna !
Idealna na posiłek w upalne dni.
Składniki na 2 osoby:
ok. 100 g. makaronu typu świderki
1 puszka tuńczyka w kawałkach ( w sosie własnym)
3 łodygi selera naciowego
15-20 małych listków rukoli
5-6 żółtych pomidorków koktajlowych
kawałek długodojrzewającego sera ( do starcia)
czarny, świeżo mielony pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie ( ma nie być zbyt miękki ).Tuńczyka odcedzam z zalewy i dzielę widelcem na mniejsze kawałki, przekładam do salaterki. Dokładam umyte listki rukoli i pomidorki podzielone na ćwiartki. Obrane z nitek łodygi selera kroję ukośnie na półcentymetrowe kawałki, dodaję do pozostałych składników. Skrapiam całość oliwą, dość mocno posypuję pieprzem. Na końcu układam kilka cienko pokrojonych ( obieraczką do warzyw) i połamanych plasterków sera.
Przepis autorski.
Idealna na posiłek w upalne dni.
Składniki na 2 osoby:
ok. 100 g. makaronu typu świderki
1 puszka tuńczyka w kawałkach ( w sosie własnym)
3 łodygi selera naciowego
15-20 małych listków rukoli
5-6 żółtych pomidorków koktajlowych
kawałek długodojrzewającego sera ( do starcia)
czarny, świeżo mielony pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie ( ma nie być zbyt miękki ).Tuńczyka odcedzam z zalewy i dzielę widelcem na mniejsze kawałki, przekładam do salaterki. Dokładam umyte listki rukoli i pomidorki podzielone na ćwiartki. Obrane z nitek łodygi selera kroję ukośnie na półcentymetrowe kawałki, dodaję do pozostałych składników. Skrapiam całość oliwą, dość mocno posypuję pieprzem. Na końcu układam kilka cienko pokrojonych ( obieraczką do warzyw) i połamanych plasterków sera.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz