Lekka letnia sałatka z miętą
Dosłownie w 5 minut przygotowuje się tę sałatkę, a w takie dni jak dziś, gdy temperatura zbliża się do 30 stopni, jest niezastąpiona! Zaledwie trzy składniki (które o tej porze roku są najlepsze ) razem skomponowane dają cudownie lekki, orzeźwiający i pyszny smak. Ważne by sałatka była zimna, można ją przed podaniem na kilka minut wstawić do zamrażarki.
Składniki :
1 duży pomidor ( z dużą ilością miąższu)
2 ogórki gruntowe
10 listków świeżej mięty
duża szczypta ciemnego cukru
szczypta soli
czarny, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Mocno schłodzone ( ważne !) warzywa kroję w niedużą kostkę. Listki mięty siekam, dokładam do warzyw. Mieszam dokładnie i pozostawiam na ok. 10 minut, by smaki się przegryzły. W miseczce mieszam dokładnie cukier z solą i pieprzem, posypuję przyprawami warzywa, mieszam i podaję.
Przepis autorski.
Składniki :
1 duży pomidor ( z dużą ilością miąższu)
2 ogórki gruntowe
10 listków świeżej mięty
duża szczypta ciemnego cukru
szczypta soli
czarny, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Mocno schłodzone ( ważne !) warzywa kroję w niedużą kostkę. Listki mięty siekam, dokładam do warzyw. Mieszam dokładnie i pozostawiam na ok. 10 minut, by smaki się przegryzły. W miseczce mieszam dokładnie cukier z solą i pieprzem, posypuję przyprawami warzywa, mieszam i podaję.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz