Szukaj na blogu

Miodowy filet z kurczaka z kaszą bulgur i awokado

    Mamy upragnione lato :) Temperatury w najbliższych dniach mają sięgać 35 stopni, więc chętniej sięgać będziemy po lekkie posiłki, które jednocześnie nie wymagają zbyt wiele czasu spędzanego w kuchni. Polecam na ten czas np. pysznego kurczaka z rewelacyjną kaszą bulgur i aksamitnym, rozpływającym się w ustach awokado.






Składnik na 2 osoby:

3/4 szklanki kaszy bulgur
szklanka dowolnego bulionu
50 g. masła
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 dojrzałe awokado
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki soli
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
 W rondlu rozpuszczam masło, wsypuję kaszę i pod przykryciem gotuję ją przez 5 minut, po czym dolewam bulion. Gotuję ją jeszcze ok. 15 minut. Odstawiam w ciepłe miejsce.
 Mieszam składniki marynaty: paprykę, curry, zmiażdżony czosnek, sól , miód i pieprz do smaku , smaruję nią dokładnie kurczaka. Na głęboką niewielką patelnię wlewam olej i na średnim ogniu smażę fileta z każdej strony na rumiano po 2-3 minuty,  po czym pod pokrywką duszę go jeszcze ok. 8-10 minut. Zdejmuję z patelni i pozostawiam na chwilę, by mięso odpoczęło, po czym kroję w ukośne plastry szerokości ok. 1 cm.
Awokado obieram ostrożnie ze skórki, kroję delikatnie na pół, usuwam pestkę. Spryskuję je sokiem z cytryny, by nie ściemniało.Połówki kroję na cienkie plasterki.
 Ciepłą kaszę wykładam na talerz, otaczam plastrami awokado, na górę układam po 2-3 plastry kurczaka. Podaję np. z letnią sałatką
Przepis autorski.









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger