Salsa z cukinii i czerwonych śliwek
Salsa jest bardzo świeża i wyrazista w smaku dzięki sporemu dodatkowi papryczek chili ( można wyrzucić część pestek, o ile ma być łagodna) i świeżym listkom melisy. Śliwki i ciemny cukier dodają słodyczy, a cukinia swoją delikatnością cudownie łączy wszystkie smaki. To jak powiew prawdziwego lata :)
Składniki:
1 mała cukinia
2 czerwone papryczki chili
2 czerwone śliwki
10 listków świeżej melisy
1/2 łyżeczki cukru dark muscovado
1/4 łyżeczki soli
łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
Dokładnie umyte warzywa i śliwki kroję w drobną kosteczkę, mieszam w miseczce. Dodaję sól i cukier, odstawiam na 10 minut , by smaki się przegryzły. Listki melisy siekam w paseczki, dodaję do miski, wlewam oliwę, mieszam dokładnie. Podaję jako dodatek do grillowanych mięs czy warzyw.
Przepis autorski.
<
Składniki:
1 mała cukinia
2 czerwone papryczki chili
2 czerwone śliwki
10 listków świeżej melisy
1/2 łyżeczki cukru dark muscovado
1/4 łyżeczki soli
łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
Dokładnie umyte warzywa i śliwki kroję w drobną kosteczkę, mieszam w miseczce. Dodaję sól i cukier, odstawiam na 10 minut , by smaki się przegryzły. Listki melisy siekam w paseczki, dodaję do miski, wlewam oliwę, mieszam dokładnie. Podaję jako dodatek do grillowanych mięs czy warzyw.
Przepis autorski.
<
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz