Szukaj na blogu

Kotlety mielone z pieczarkami

  Mielone, ech mielone ! Nie sposób co jakiś czas nie zatęsknić za ich niepowtarzalnym smakiem... Dziś zapraszam na kotlety z wołowiny z cebulką i czosnkiem, a dzięki dodatkowi sporej ilości pieczarek są soczyste i wilgotne. Wyśmienite do obiadu, rewelacyjne na zimno, do kanapek- lub po prostu- do garści :)









Składniki :

400 g. chudej wołowiny 
20-30 g. surowego boczku 
1 jajko
1/3 szklanki bułki tartej
2 średnie cebule
8-10 dużych pieczarek
1 łyżka suszonego majeranku
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie :
Zmielone mięso i boczek przekładam do miski, dodaję jajko, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek  i bułkę tartą. Cebule kroję w drobną kosteczkę, przesmażam kilka minut aż się zeszkli, przekładam do miski. Pieczarki, także pokrojone drobno, lekko solę i smażę aż zmiękną -do odparowania płynu. Przekładam do miski. Mieszam wszystko dokładnie dłonią przez kilka minut, po czym doprawiam solą i pieprzem. Smażę na rumiano z obu stron po 3-4 minuty.
Przepis autorski.




 




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger