Zupa rybna z warzywami
Wykorzystałam mrożone kostki z mintaja, bo taką rybę miałam, ale oczywiście sprawdzi się tu każda inna ryba, byleby ją bardzo dokładnie obrać z ości. Na pewno idealny będzie dorsz! Zupa wprost idealna na dzisiejszą pogodą. Jest zawiesista, sycąca i rozgrzewająca.
Składniki:
4-5 mrożonych kostek z mintaja
ok. 1 l. wody
3 łyżki przecieru pomidorowego (mogą też być np. puszka krojonych pomidorów)
1 cebula
2 marchewki
mała puszka kukurydzy
3-4 ząbki czosnku
0,5 szklanki czerwonej soczewicy
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
suszony imbir do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obieram marchew i cebulę. Marchew ścieram na grubej tarce, przekładam do garnka w którym będzie się gotowała zupa, zalewam ją wodą. Dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie i zagotowuję. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia, przekładam wszystko do garnka. Zupa powinna gotować się na małym ogniu. Do garnka dodaję przecier pomidorowy, kukurydzę, majeranek, tymianek i sos sojowy, wstępnie doprawiam solą i pieprzem. Rybę podsmażam na patelni - nie powinna się rumienić (można przed smażeniem oprószyć ją lekko mąką). Nie ma znaczenia, czy się rozpadnie w czasie smażenia - w zupie i tak będzie w kawałkach; można też ugotować ją na sicie, na parze. Gotową przekładam do garnka, dorzucam soczewicę i gotuję 5 minut. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę/drobno posiekany czosnek i sos sojowy. Gotuję wszystko kilka minut, na koniec doprawiam do smaku gałką muszkatołową i imbirem, solą i pieprzem, dodaję też posiekaną natkę pietruszki.
4-5 mrożonych kostek z mintaja
ok. 1 l. wody
3 łyżki przecieru pomidorowego (mogą też być np. puszka krojonych pomidorów)
1 cebula
2 marchewki
mała puszka kukurydzy
3-4 ząbki czosnku
0,5 szklanki czerwonej soczewicy
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
suszony imbir do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obieram marchew i cebulę. Marchew ścieram na grubej tarce, przekładam do garnka w którym będzie się gotowała zupa, zalewam ją wodą. Dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie i zagotowuję. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia, przekładam wszystko do garnka. Zupa powinna gotować się na małym ogniu. Do garnka dodaję przecier pomidorowy, kukurydzę, majeranek, tymianek i sos sojowy, wstępnie doprawiam solą i pieprzem. Rybę podsmażam na patelni - nie powinna się rumienić (można przed smażeniem oprószyć ją lekko mąką). Nie ma znaczenia, czy się rozpadnie w czasie smażenia - w zupie i tak będzie w kawałkach; można też ugotować ją na sicie, na parze. Gotową przekładam do garnka, dorzucam soczewicę i gotuję 5 minut. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę/drobno posiekany czosnek i sos sojowy. Gotuję wszystko kilka minut, na koniec doprawiam do smaku gałką muszkatołową i imbirem, solą i pieprzem, dodaję też posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz