Kopytka z ciecierzycy
Kluseczki są bardzo oryginalne w smaku, i rewelacyjnie smakują z podsmażoną cebulką z boczkiem.
Składniki:
400 g. ciecierzycy w puszce (po odsączeniu, użyłam ciecierzycy z zalewy)
1 jajko
ok. 1 szklanki mąki pszennej plus trochę do podsypywania
sól, pieprz
Przygotowanie:
Odsączoną cieczerzycę blenduję na gładką masę.
400 g. ciecierzycy w puszce (po odsączeniu, użyłam ciecierzycy z zalewy)
1 jajko
ok. 1 szklanki mąki pszennej plus trochę do podsypywania
sól, pieprz
Przygotowanie:
Odsączoną cieczerzycę blenduję na gładką masę.
Przekładam masę do miski, wyrównuję powierzchnię i nożem dzielę całość na trzy równe części.
Jedną część wyjmuję i w to miejsce wsypuję tyle maki, by wypełnić wolne miejsce (u mnie ok. szklanki).
Dodaję jajko, sól i pieprz do smaku, mieszam całość (wszystkie części masy z ciecierzycy i pozostałe składniki) najpierw łyżką, a potem krótko wyrabiam dłonią, podsypując ewentualnie mąką.
Formuję podłużne wałeczki i tnę ostrym nożem na kopytka.
Kluski wrzucam do wrzącej, osolonej wody, gotuję 5 minut od wypłynięcia.
Podaję z cebulką i boczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz