Roladki schabowe z grzybami
Pyszne, dość pikantne roladki schabowe z grzybowym farszem robi się łatwo i dość szybko, a smakują naprawdę wyśmienicie. Zresztą muszę przyznać, że w ogóle bardzo lubię mięso w postaci rolad, bo jest soczyste i wyraziste w smaku.
Polecam na świąteczny lub niedzielny obiad!
Składniki:
po 1 plastrze schabu na osobę
po pół łyżeczki musztardy rosyjskiej na każdą roladkę
sól, pieprz
Farsz:
suszone leśne grzyby (ilość w zależności od ilości rolad, u mnie 3 garście na 5 sztuk)
1 niewielka cebula
sól, pieprz
Dodatkowo:
2-3 łyżki sosu sojowego
posiekana natka pietruszki
1 cebula
olej do smażenia
Przygotowanie:
Grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam na 20 minut. Cebulę kroję drobno i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Namoczone grzyby siekam i blenduję razem z podsmażoną cebulą. Doprawiam farsz do smaku solą i pieprzem.
Plastry schabu rozbijam jak najcieniej, uważając by ich nie przerwać. Każdy plaster oprószam solą i i pierzem, potem smaruję musztardą, a następnie farszem grzybowym. Na koniec posypuję posiekaną natką pietruszki i zwijam (jeśli się da, najpierw zawijam boki do środka, jak przy krokietach). Spinam roladki wykałaczkami lub szpilkami i podsmażam na rumiano na niewielkim ogniu, pod pokrywką. Nie martwcie się, jeśli część farszu w czasie smażenia wypadnie - będzie z niego pyszny sos. Gdy roladki są rumiane, dokładam na patelnię drobniutko posiekaną cebule, znów przykrywam i duszę razem na małym ogniu ok. 20-25 minut. Na koniec doprawiam sos sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą.
Polecam na świąteczny lub niedzielny obiad!
Składniki:
po 1 plastrze schabu na osobę
po pół łyżeczki musztardy rosyjskiej na każdą roladkę
sól, pieprz
Farsz:
suszone leśne grzyby (ilość w zależności od ilości rolad, u mnie 3 garście na 5 sztuk)
1 niewielka cebula
sól, pieprz
Dodatkowo:
2-3 łyżki sosu sojowego
posiekana natka pietruszki
1 cebula
olej do smażenia
Przygotowanie:
Grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam na 20 minut. Cebulę kroję drobno i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Namoczone grzyby siekam i blenduję razem z podsmażoną cebulą. Doprawiam farsz do smaku solą i pieprzem.
Plastry schabu rozbijam jak najcieniej, uważając by ich nie przerwać. Każdy plaster oprószam solą i i pierzem, potem smaruję musztardą, a następnie farszem grzybowym. Na koniec posypuję posiekaną natką pietruszki i zwijam (jeśli się da, najpierw zawijam boki do środka, jak przy krokietach). Spinam roladki wykałaczkami lub szpilkami i podsmażam na rumiano na niewielkim ogniu, pod pokrywką. Nie martwcie się, jeśli część farszu w czasie smażenia wypadnie - będzie z niego pyszny sos. Gdy roladki są rumiane, dokładam na patelnię drobniutko posiekaną cebule, znów przykrywam i duszę razem na małym ogniu ok. 20-25 minut. Na koniec doprawiam sos sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz