Bułeczki pszenne z ketchupem
Delikatnie słodkie, o dość zwartym miąższu, pyszne bułki łatwe do przygotowana w domu. Dodatek ketchupu sprawia, że mają lekko pomidorowy smak.
Składniki:
zaczyn:
25 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mąki pszennej
kilka łyżek ciepłej wody
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej+trochę do podsypania
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki łagodnego ketchupu (temperatura pokojowa)
6 łyżek oleju
ok. 2 szklanki ciepłej wody
mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Zaczyn: pokruszone drożdże mieszam w miseczce z cukrem, wodą i mąką do uzyskania pasty, po czym przykrywam miseczkę i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
Ciasto: mąkę wsypuję do dużej miski, dodaję sól, ketchup i wyrośnięty zaczyn, oraz na początek 1,5 szklanki wody. Mieszam składniki łyżką i w miarę potrzeby dolewam wodę - na tyle, by wszystkie składniki połączyły się w miękkie, elastyczne ciasto. Na koniec dolewam olej i wyrabiam ciasto przez kilka minut.
Ciasto w misce przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut (zazwyczaj miskę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C). Wyrośnięte ciasto krótko zagniatam, by pozbyć się gazów, po czym rozwałkowuję na kwadrat grubości 2 cm. Nożem do pizzy kroję ciasto na mniejsze kwadraty lub prostokąty (boki ok. 4-5 cm), przekładam tak przygotowane bułeczki na blachę wyłożoną papierem, przykrywam i ponownie zostawiam do podrośnięcia na 15 minut (ja - w piekarniku). Smaruję wszystkie bułki ciepłym mlekiem, a potem piekę w temperaturze 185 stopni przez 25-30 minut.
Składniki:
zaczyn:
25 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mąki pszennej
kilka łyżek ciepłej wody
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej+trochę do podsypania
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki łagodnego ketchupu (temperatura pokojowa)
6 łyżek oleju
ok. 2 szklanki ciepłej wody
mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Zaczyn: pokruszone drożdże mieszam w miseczce z cukrem, wodą i mąką do uzyskania pasty, po czym przykrywam miseczkę i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
Ciasto: mąkę wsypuję do dużej miski, dodaję sól, ketchup i wyrośnięty zaczyn, oraz na początek 1,5 szklanki wody. Mieszam składniki łyżką i w miarę potrzeby dolewam wodę - na tyle, by wszystkie składniki połączyły się w miękkie, elastyczne ciasto. Na koniec dolewam olej i wyrabiam ciasto przez kilka minut.
Ciasto w misce przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut (zazwyczaj miskę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C). Wyrośnięte ciasto krótko zagniatam, by pozbyć się gazów, po czym rozwałkowuję na kwadrat grubości 2 cm. Nożem do pizzy kroję ciasto na mniejsze kwadraty lub prostokąty (boki ok. 4-5 cm), przekładam tak przygotowane bułeczki na blachę wyłożoną papierem, przykrywam i ponownie zostawiam do podrośnięcia na 15 minut (ja - w piekarniku). Smaruję wszystkie bułki ciepłym mlekiem, a potem piekę w temperaturze 185 stopni przez 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz