Śledzie z kardamonem i imbirem w śmietance
Wiem, że szukacie ciekawych pomysłów na śledzie, pomyślałam więc, że postaram się podrzucić jeszcze jakieś przepisy przed Wigilią. Co powiecie na śledzie pachnące przyprawami z indyjskich targowisk? Kardamon, imbir, curry i ziele angielskie, do tego czosnek, cebulka i słodka śmietanka. Smakują pysznie i na pewno będą pasowały do świątecznego nastroju.
Składniki:
250 g filetów śledziowych solonych a'la matias
Sos:
2 duże cebule
1 mały ząbek czosnku
4 łyżki oleju słonecznikowego
5 ziaren ziela angielskiego
2 ziarna kardamonu
1 płaska łyżeczka curry
1/3 łyżeczki suszonego imbiru
1/3 łyżeczki cukru
pieprz do smaku
1/3 - 1/2 szklanki śmietanki 30%
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w drobną kostkę, siekam drobniutko czosnek i podsmażam razem do zeszklenia na oleju.
Ziarna kardamonu i ziela angielskiego ucieram w moździerzu na proszek (wyjmuję łupinki po kardamonie), dodaję do podsmażonej cebuli - smażę mieszając 2-3 minuty.
Następnie dodaję curry i imbir, a na końcu śmietankę i cukier.
Podgrzewam jeszcze 2 minuty, doprawiam sos pieprzem.
Nie dosalam go, ponieważ śledzie są słone.
Śledzie odsączone z oleju kroję na niewielkie kawałki i układam na przemian z ciepłym sosem w słoiczku.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz