Szukaj na blogu

Śledzie z kardamonem i imbirem w śmietance

Wiem, że szukacie ciekawych pomysłów na śledzie,  pomyślałam więc, że postaram się podrzucić jeszcze jakieś przepisy przed Wigilią. Co powiecie na śledzie pachnące przyprawami z indyjskich targowisk? Kardamon, imbir, curry i ziele angielskie, do tego czosnek, cebulka i słodka śmietanka. Smakują pysznie i na pewno będą pasowały do świątecznego nastroju.




Składniki:
250 g filetów śledziowych solonych a'la matias
Sos:
2 duże cebule
1 mały ząbek czosnku
4 łyżki oleju słonecznikowego
5 ziaren ziela angielskiego
2 ziarna kardamonu
1 płaska łyżeczka curry
1/3 łyżeczki suszonego imbiru
1/3 łyżeczki cukru
pieprz do smaku
1/3 - 1/2 szklanki śmietanki 30%
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w drobną kostkę, siekam drobniutko czosnek i podsmażam razem do zeszklenia na oleju. 
Ziarna kardamonu i ziela angielskiego ucieram w moździerzu na proszek (wyjmuję łupinki po kardamonie), dodaję do podsmażonej cebuli - smażę mieszając 2-3 minuty. 
Następnie dodaję curry i imbir, a na końcu śmietankę i cukier. 
Podgrzewam jeszcze 2 minuty, doprawiam sos pieprzem. 
Nie dosalam go, ponieważ śledzie są słone. 
Śledzie odsączone z oleju kroję na niewielkie kawałki i układam na przemian z ciepłym sosem w słoiczku. 
Szczelnie zakręcam, odstawiam na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger