Karczek wołowy w ciemnym sosie
Rozpływające się w ustach kawałki wołowiny, w pachnącym, pysznym, ciemnym sosie, z dodatkiem gorzkiej czekolady i przyprawy korzennej!
Składniki na 2-3 porcje
600-800 g karkówki wołowej
2 cebule
1 szklanka wody
5 ziaren ziela angielskiego
4-5 łyżek oleju
ok. 1 łyżeczki mąki pszennej
mała szczypta przyprawy korzennej
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki kakao
2-3 kostki gorzkiej czekolady
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę oczyszczoną z włókien i błon kroję na plasterki grubości ok. 1 cm, oprószam je mąką i podsmażam na rumiano z obu stron na oleju. Podsmażone mięso przekładam do rondla, w którym będzie się dusić, zalewam wodą i dodaję ziele angielskie. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucam posiekane drobno cebule, przykrywam patelnię i smażę do zeszklenia cebuli. Przekładam cebulę do rondla, a jeśli na patelni zostały jeszcze jakieś pozostałości po smażeniu mięsa, wlewam odrobinę gorącej wody, by wszystko wlać do sosu. Lekko solę sos i duszę mięso na małym ogniu, pod pokrywką, aż będzie całkiem miękkie. Wtedy doprawiam sos papryką, szczyptą przyprawy korzennej i kakao. Na końcu dodaję posiekaną czekoladę i mieszam do jej rozpuszczenia. Dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek, i doprawiam sos ostatecznie do smaku solą i pieprzem.
Składniki na 2-3 porcje
600-800 g karkówki wołowej
2 cebule
1 szklanka wody
5 ziaren ziela angielskiego
4-5 łyżek oleju
ok. 1 łyżeczki mąki pszennej
mała szczypta przyprawy korzennej
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki kakao
2-3 kostki gorzkiej czekolady
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę oczyszczoną z włókien i błon kroję na plasterki grubości ok. 1 cm, oprószam je mąką i podsmażam na rumiano z obu stron na oleju. Podsmażone mięso przekładam do rondla, w którym będzie się dusić, zalewam wodą i dodaję ziele angielskie. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucam posiekane drobno cebule, przykrywam patelnię i smażę do zeszklenia cebuli. Przekładam cebulę do rondla, a jeśli na patelni zostały jeszcze jakieś pozostałości po smażeniu mięsa, wlewam odrobinę gorącej wody, by wszystko wlać do sosu. Lekko solę sos i duszę mięso na małym ogniu, pod pokrywką, aż będzie całkiem miękkie. Wtedy doprawiam sos papryką, szczyptą przyprawy korzennej i kakao. Na końcu dodaję posiekaną czekoladę i mieszam do jej rozpuszczenia. Dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek, i doprawiam sos ostatecznie do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz