Szukaj na blogu

Kotlety z gotowanych ziemniaków z dorszem

Wśród wielu moich propozycji na kotlety z ziemniaków nie było jeszcze takiej jak dziś, czyli z dodatkiem ryby. A to wyjątkowo dobry pomysł - kotlety są bardzo smaczne. Użyłam filetów z dorsza, jednak jak sądzę bez żadnego uszczerbku dla smaku możecie użyć innej ryby (zadbajcie, żeby dobrze obrać ją z ości).
Kotlety podałam z surówką i sadzonymi jajkami.

Kilka propozycji na kotlety z ziemniaków znajdziecie TUTAJ.



Składniki:
800 g. ziemniaków
200-250 g. filetów z dorsza
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
trochę ponad 1 szklankę mąki pszennej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie, przepuszczam przez maszynkę lub praskę i odstawiam do przestudzenia. Dorsza smażę na niewielkiej ilości tłuszczu (lub gotuję na sicie,na parze), i rozdrabniam. Przekładam ziemniaki do miski, wyrównuję powierzchnię, dzielę je na 3 części. Wyjmuję jedną część, w to miejsce wsypuję mąkę - powinna wypełnić puste miejsce. Dodaję jajko, rozdrobnioną rybę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną pietruszkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Mieszam łyżką by wszystko się połączyło, a potem przez krótką chwilę wyrabiam dłonią (trochę podsypuję ciasto mąką). Formuję owalne kotlety, oprószam wcześniej ręce mąką. Smażę na rumiano z obu stron, podaję z surówką.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger