Krokiety z pieczarek i jajek (bez ciasta)
Polecam mój sposób na pyszne krokiety w całości przygotowane z pieczarek i jajek, bez ciasta. Są bardzo smaczne, niezwykle delikatne w środku, a rumiane z zewnątrz. I do tego banalnie proste! Można też zmienić ich smak dodając tarty żółty ser, podsmażoną cebulkę, albo po prostu - kiszoną kapustę. Jestem pewna, że wszystkim posmakują. Może zrobicie je do wigilijnego barszczu?
Inne pomysły na krokiety znajdziecie TUTAJ.
A TUTAJ podpowiadam, jak zrobić pyszne paszteciki do barszczu :)
Składniki na 9-10 sztuk:
500 g. pieczarek
3 jajka, ugotowane na twardo
sól, pieprz do smaku
Do panierowania:
1 surowe jajko
mąka (użyłam pszennej)
bułka tarta
Dodatkowo:
olej do smażenia
Opcjonalnie:
podsmażona cebula
tarty ser
posiekana natka pietruszki
kiszona kapusta (również zmielona)
Przygotowanie:
Pieczarki kroję drobno i podsmażam na niewielkiej ilości oleju do odparowania wody (lekko je solę przed smażeniem), po czym studzę. Zimne blenduję lekko razem z jajkami na twardo, lub przepuszczam przez maszynkę - duże oczka. (Jeśli chcecie dodać cebulkę, trzeba ją drobno pokroić, zeszklić i odsączyć z tłuszczu. Ser - trzeba dodać po starciu na tarce, a kapustę trzeba poddusić na patelni, a potem rozdrobnić razem z pieczarkami i jajkami). Doprawiam masę solą i pieprzem, a potem formuję podłużne krokiety. Każdy krokiet obtaczam w mące, potem w rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażę na rumiano z każdej strony - ja smażyłam je na zwykłej patelni, z niewielką ilością oleju. Podaję do czystych zup.
Inne pomysły na krokiety znajdziecie TUTAJ.
A TUTAJ podpowiadam, jak zrobić pyszne paszteciki do barszczu :)
Składniki na 9-10 sztuk:
500 g. pieczarek
3 jajka, ugotowane na twardo
sól, pieprz do smaku
Do panierowania:
1 surowe jajko
mąka (użyłam pszennej)
bułka tarta
Dodatkowo:
olej do smażenia
Opcjonalnie:
podsmażona cebula
tarty ser
posiekana natka pietruszki
kiszona kapusta (również zmielona)
Przygotowanie:
Pieczarki kroję drobno i podsmażam na niewielkiej ilości oleju do odparowania wody (lekko je solę przed smażeniem), po czym studzę. Zimne blenduję lekko razem z jajkami na twardo, lub przepuszczam przez maszynkę - duże oczka. (Jeśli chcecie dodać cebulkę, trzeba ją drobno pokroić, zeszklić i odsączyć z tłuszczu. Ser - trzeba dodać po starciu na tarce, a kapustę trzeba poddusić na patelni, a potem rozdrobnić razem z pieczarkami i jajkami). Doprawiam masę solą i pieprzem, a potem formuję podłużne krokiety. Każdy krokiet obtaczam w mące, potem w rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażę na rumiano z każdej strony - ja smażyłam je na zwykłej patelni, z niewielką ilością oleju. Podaję do czystych zup.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz