Śledzie w czerwonym sosie (z porem i suszoną śliwką)
Ta wersja śledzika wyjątkowo mi pasuje, i przygotuję ją na stół świąteczny. Słodko-pikantna, wyrazista, pełna smaków. Polecam do wypróbowania!
Składniki:
sos:
200 g. przecieru pomidorowego
1 por
10 suszonych śliwek
1 płaska łyżeczka curry
0,5 łyżeczki majeranku
duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
6-8 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
ok. 1/3 szklanki wody
dodatkowo:
350- 400 g. filetów śledziowych typu matias
Przygotowanie:
Jasną część pora siekam w niewielkie paseczki, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem, oprószam solą i pod pokrywką smażę do zeszklenia. Dodaję curry i majeranek, krótko smażę, a potem dorzucam pokrojone na kawałki śliwki. W tym momencie dokładam też przecier pomidorowy, utarte w moździerzu ziele angielskie oraz trochę wody, by łatwiej się wszystko połączyło. Sos doprawiam gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Śledzie kroję w niewielką kostkę i układam w słoiczkach na przemian z gorącym sosem. Zostawiam słoiki do przestudzenia, a potem odstawiam na kilka godzin do lodówki.
Składniki:
sos:
200 g. przecieru pomidorowego
1 por
10 suszonych śliwek
1 płaska łyżeczka curry
0,5 łyżeczki majeranku
duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
6-8 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
ok. 1/3 szklanki wody
dodatkowo:
350- 400 g. filetów śledziowych typu matias
Przygotowanie:
Jasną część pora siekam w niewielkie paseczki, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem, oprószam solą i pod pokrywką smażę do zeszklenia. Dodaję curry i majeranek, krótko smażę, a potem dorzucam pokrojone na kawałki śliwki. W tym momencie dokładam też przecier pomidorowy, utarte w moździerzu ziele angielskie oraz trochę wody, by łatwiej się wszystko połączyło. Sos doprawiam gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Śledzie kroję w niewielką kostkę i układam w słoiczkach na przemian z gorącym sosem. Zostawiam słoiki do przestudzenia, a potem odstawiam na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz