Szukaj na blogu

Zupa warzywna z boczniakami

Można w kubeczku, można w miseczce; a i w zwykłym talerzu będzie równie pyszna. Wspaniała zupa - rozgrzewająca i pełna smaku, z boczniaków i warzyw korzennych.




Składniki:
250 g. boczniaków
ok. 5 cm jasnej części pora
1 marchewka
1 pietruszka
1 mała lub kawałek większej cukinii
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
2 ząbki czosnku
1 pełna łyżeczka mąki pszennej
ok. 1 l. wody
1 łyżeczka octu lub sok z cytryny
1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka gęstej śmietany/jogurtu
kilka łyżek oleju do smażenia/lub masło klarowane
Przygotowanie:
Boczniaki i pora kroję na cienkie paseczki, marchewkę, pietruszkę i cukinię (ze skórką, jeśli jest młoda nie usuwam nasion) ścieram na grubej tarce. Na niewielkiej ilości oleju przesmażam najpierw marchew, pora i pietruszkę, przekładam do garnka z  wodą (wcześniej zagotowuję ją z listkami laurowymi i zielem angielskim), a potem cukinię - do zeszklenia. Na końcu smażę grzyby - te lekko solę i staram się lekko przyrumienić. Gdy są podsmażone oprószam je mąką i jeszcze chwilę smażę, a potem dodaję do zupy. Doprawiam ją do smaku ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Gotuję 10 minut pod pokrywką, na końcu dodaję sos sojowy, ocet/sok z cytryny, i lekko zabielam śmietaną/jogurtem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger