Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem (z mąką orkiszową pełnoziarnistą)
Jak zwykle u nas ostatnio - wersja odchudzona, bo naleśniki przygotowałam z większą częścią mąki pełnoziarnistej, a farsz jest lekkostrawny, z gotowanym kurczakiem i pachnącym czosnkiem szpinakiem. Polecam!
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
3/4 szklanki mąki pszennej
3 jajka
niepełne 2 szklanki gazowanej wody mineralnej
duża szczypta soli
3 łyżki oleju
* z tej porcji ciasta wyszło mi 8 naleśników o średnicy 24 cm.
Nadzienie:
450 g. mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka masła
szczypta soli i pieprzu
ok. 150-200 g. ugotowanej (np. w zupie) piersi kurczaka
Dodatkowo:
kilka pomidorków koktajlowych
olej do nasmarowania patelni grillowej
Przygotowanie:
Naleśniki: obie maki wsypuję do głębokiej miski, dolewam wodę, wbijam jajka i dokładnie miksuję lub ubijam trzepaczką. Dodaję szczyptę soli oraz olej, jeszcze raz dokładnie miksuję, po czym odstawiam ciasto na 15 minut. Następnie smażę cienkie naleśniki (do smażenia pierwszego na rozgrzaną patelnię wlewam odrobinę oleju, do kolejnych oleju nie używam).
Nadzienie: zamrożony szpinak przekładam na szeroką patelnię i podgrzewam aż się rozmrozi, i odparuje większość płynu. Dodaję masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą. Dodaję też drobno posiekane mięso z kurczaka, mieszam.
Na każdy naleśnik wykładam porcję farszu, po czym naleśniki składam w koperty.
Tak przygotowane podsmażam na patelni grillowej natłuszczonej niewielką ilością oleju, razem z pomidorkami koktajlowymi. Podaję na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz