Kolorowe kotlety z indyka gotowane na parze
Kolorowe i cieszące oko kotlety z indyka ugotowałam na parze, dzięki czemu są wyjątkowo lekkie. Można je w takiej formie podać na drugie danie, ale też będą świetnym dodatkiem do zupy, jeśli zrobimy z nich mniejsze pulpeciki.
Składniki na 6 kotletów:
400 g. mielonego mięsa z indyka
1 jajko
1 niewielka cebula
1 ząbek czosnku
1 średniej wielkości czerwona papryka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
garść rukoli, posiekana
do smaku sól i pieprz
1 łyżeczka oliwy do formowania kotletów
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski, dodaję drobno pokrojone paprykę i cebulę, oraz szczypiorek i rukolę. Dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko.
Składniki na 6 kotletów:
400 g. mielonego mięsa z indyka
1 jajko
1 niewielka cebula
1 ząbek czosnku
1 średniej wielkości czerwona papryka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
garść rukoli, posiekana
do smaku sól i pieprz
1 łyżeczka oliwy do formowania kotletów
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski, dodaję drobno pokrojone paprykę i cebulę, oraz szczypiorek i rukolę. Dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko.
Dokładnie wyrabiam masę dłonią, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Masa będzie bardzo klejąca.
Formuję 6 kotletów, uprzednio lekko natłuszczając dłonie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz