Szukaj na blogu

Kolorowe kotlety z indyka gotowane na parze

Kolorowe i cieszące oko kotlety z indyka ugotowałam na parze, dzięki czemu są wyjątkowo lekkie. Można je w takiej formie podać na drugie danie, ale też będą świetnym dodatkiem do zupy, jeśli zrobimy z nich mniejsze pulpeciki.





Składniki na 6 kotletów:
400 g. mielonego mięsa z indyka
1 jajko
1 niewielka cebula
1 ząbek czosnku
1 średniej wielkości czerwona papryka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
garść rukoli, posiekana
do smaku sól i pieprz
1 łyżeczka oliwy do formowania kotletów
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski, dodaję drobno pokrojone paprykę i cebulę, oraz szczypiorek i rukolę. Dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. 
Dokładnie wyrabiam masę dłonią, doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
Masa będzie bardzo klejąca. 
Formuję 6 kotletów, uprzednio lekko natłuszczając dłonie. 
Kotlety gotuję przez 25-30 minut na parze. 





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger