Pieczone cukinie i bakłażany
Mięciutkie, pachnące czosnkiem, ziołami i limonką warzywa wystąpiły dziś u nas jako dodatek do pieczonego indyka.
Składniki na 2 osoby:
2 średniej wielkości cukinie
2 małe lub 1 duży bakłażan
pół czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 limonka
kilka gałązek tymianku
pół łyżeczki posiekanego rozmaryny
3-4 łyżki oliwy (u mnie z trawą cytrynową)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Warzywa myję, po czym kroję po skosie na plastry grubości ok. 1 cm. Na dno blachy wlewam 2 łyżki oliwy, układam plastry cukinii i bakłażana, posypuję pokrojoną w piórka cebulą i posiekanym czosnkiem. Limonkę kroję na ósemki, dokładam do warzyw; dodaję tymianek i całość posypuję rozmarynem, solą i pieprzem. Wszystko skrapiam pozostałą oliwą. Przykrywam blachę (może być folia aluminiowa, błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (bez termoobiegu) na 20 minut. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę warzywa jeszcze 8-10 minut.
Składniki na 2 osoby:
2 średniej wielkości cukinie
2 małe lub 1 duży bakłażan
pół czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 limonka
kilka gałązek tymianku
pół łyżeczki posiekanego rozmaryny
3-4 łyżki oliwy (u mnie z trawą cytrynową)
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Warzywa myję, po czym kroję po skosie na plastry grubości ok. 1 cm. Na dno blachy wlewam 2 łyżki oliwy, układam plastry cukinii i bakłażana, posypuję pokrojoną w piórka cebulą i posiekanym czosnkiem. Limonkę kroję na ósemki, dokładam do warzyw; dodaję tymianek i całość posypuję rozmarynem, solą i pieprzem. Wszystko skrapiam pozostałą oliwą. Przykrywam blachę (może być folia aluminiowa, błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (bez termoobiegu) na 20 minut. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę warzywa jeszcze 8-10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz