Szukaj na blogu

Omlet warzywny z cykorią, pietruszką i kalafiorem

Dość trudno ocenić po smaku, co jest w składzie. Smakuje bardzo dobrze, delikatnie, trochę egzotycznie; jest sycący i może być daniem obiadowym. 




Porcja dla 1 osoby:
1 jajko
1 mała cykoria (12-16 liści)
5 cm jasnej części pora
1 mała, wąska pietruszka
2-3 różyczki kalafiora
duża szczypta curry
duża szczypta słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka bułki tartej
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie:
Różyczki kalafiora obgotowuję 5 minut we wrzątku, po czym wyjmuję i siekam na małe kawałki. Oddzielam liście cykorii i przez 2 minuty sparzam je we wrzątku po gotowaniu kalafiora, wyjmuję i odkładam. Pora siekam drobniutko, obraną pietruszkę kroję w cieniutkie plasterki (jeśli nie jest wąska, dodatkowo je siekam) - pokrojone warzywa razem z kalafiorem przekładam na rozgrzaną, suchą patelnię, oprószam je curry i papryką, smażę mieszając przez 2 minuty. Przekładam je do miski, odstawiam na chwilę do przestudzenia. Cykorię siekam na kawałki (nie muszą być małe) i również przekładam do miski. Wbijam jajko, dodaję bułkę tartą, doprawiam całość solą i pieprzem, dokładnie mieszam. Masa powinna być gęsta. Na małej patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, wykładam masę ubijając ją łyżka, przykrywam patelnię. Smażę na małym ogniu aż masa na powierzchni się zetnie, po czym szybkim ruchem odwracam patelnię, by przełożyć omleta na pokrywkę (uprzednio ją lekko natłuściłam pędzelkiem), i zsuwam omleta tak, by górna część tym razem znalazła się pod spodem. Smażę jeszcze minut, dwie. Podaję na gorąco, ze świeżymi warzywami.




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger