Szukaj na blogu

Pikantna zupa z mieloną wołowiną i kaszą jaglaną

Jak dla mnie ta zupa jest pyszna. Delikatny smak warzyw w połączeniu z wołowiną, z dodatkiem kaszy jaglanej, z wyrazistymi dodatkami - świetna i rozgrzewająca.



Składniki:
5 cm jasnej części pora
0,5 średniej wielkości selera
3 ząbki czosnku
3 łyżki kaszy jaglanej
250-300 g. mielonej wołowiny
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
pieprz cayenne - ilość wg gustu 
1 łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki tymianku
1 łyżka masła
sól do smaku
ok. 1,5 litra wody
Przygotowanie:
Selera kroję w małą kostkę, pora również drobno siekam. Warzywa podsmażam ok. 5 minut na maśle, po czym przekładam do zagotowanej wody. Na patelnię przekładam mięso i smażę kilka minut, rozdzielając je łopatką. Również przekładam do garnka z wodą. Lekko doprawiam zupę solą, dodaję zioła i gotuję na wolnym ogniu, pod pokrywką, 20 minut. Następnie dorzucam kaszę oraz posiekany czosnek, słodką paprykę i pieprz cayenne. Gotuję na małym ogniu 20 minut, ostatecznie doprawiam do smaku. Na talerzu posypuję posiekaną ulubioną zieleniną.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger