Gotowany dorsz z grillowanym selerem
Nasz dzisiejszy, szybki, niezwykle ciekawy w smaku obiad to gotowana w wywarze ziołowym ryba, i zdecydowany w smaku, pachnący seler smażony na patelni grillowej. Danie moim zdaniem przepyszne!
Składniki:
Grillowany seler:
1 duży seler
2 szklanki wody
3/4 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki suszonego majeranku
0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
1 łyżeczka oliwy
dodatkowo do posypania: zioła prowansalskie, sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Dorsz:
po kawałku fileta z dorsza na osobę
Dodatkowo:
oliwa lub olej smakowy do polania
Do przybrania: listki rukoli i mięty, dowolne kiełki
Przygotowanie:
Selera myję i obieram ostrym nożykiem, a potem kroję na plastry grubości 1-1,5 cm. Plastry przekładam do płaskiego garnka, zalewam wodą, dodaję sól i zioła. Gotuję ok. 5 minut - tyle by seler zmiękł, ale pozostał jędrny. Wyjmuję go z wywaru i osuszam (wywar zostawiam). Rozgrzewam oliwę na patelni grillowej, układam selera, oprószam solą morską, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Smażę po 2-3 minuty z każdej strony.
Dorsz: w czasie gdy smaży się seler, przekładam kawałki ryby do wywaru, gotuję 3-4 minuty.
Podaję na gorąco, lekko polewam oliwą/olejem - z przybraniem z liści rukoli, mięty i kiełków.
Składniki:
Grillowany seler:
1 duży seler
2 szklanki wody
3/4 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki suszonego majeranku
0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
1 łyżeczka oliwy
dodatkowo do posypania: zioła prowansalskie, sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
Dorsz:
po kawałku fileta z dorsza na osobę
Dodatkowo:
oliwa lub olej smakowy do polania
Do przybrania: listki rukoli i mięty, dowolne kiełki
Przygotowanie:
Selera myję i obieram ostrym nożykiem, a potem kroję na plastry grubości 1-1,5 cm. Plastry przekładam do płaskiego garnka, zalewam wodą, dodaję sól i zioła. Gotuję ok. 5 minut - tyle by seler zmiękł, ale pozostał jędrny. Wyjmuję go z wywaru i osuszam (wywar zostawiam). Rozgrzewam oliwę na patelni grillowej, układam selera, oprószam solą morską, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich. Smażę po 2-3 minuty z każdej strony.
Dorsz: w czasie gdy smaży się seler, przekładam kawałki ryby do wywaru, gotuję 3-4 minuty.
Podaję na gorąco, lekko polewam oliwą/olejem - z przybraniem z liści rukoli, mięty i kiełków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz