Zupa z pora i brokuła
Delikatna, łagodna zupa z zielonych warzyw, gotowana na filecie z piersi kurczaka.
Szukasz innych pomysłów na zupę? Zapraszam do TEJ zakładki - na pewno znajdziesz tu inspirację!
Składniki:
1 średniej wielkości por
4-5 różyczek brokuła
pół małego selera
2 ząbki czosku
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
1,5 litra wody
3 łyżki kaszy jaglanej
1 łyżka masła
szczypta ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
świeży lubczyk
Przygotowanie:
Mięso zalewam w garnku wodą, zagotowuję. W międzyczasie drobno kroję pora i selera, podsmażam na maśle przez ok. 5 minut, mieszając. Brokuła siekam drobno. Wszystkie warzywa przekładam do garnka i gotuję aż mięso będzie miękkie. Dodaję posiekany czosnek, zioła prowansalskie, oraz sól i pieprz do smaku. Wrzucam również kaszę i gotuję wszystko jeszcze 15 minut. Przed podaniem rozdrabniam mięso na kawałki, oraz dodaję lubczyk. Można podawać ze śmietaną lub jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz