Pulpety z indyka z kapustą kiszoną w sosie pomidorowym
Pieczone pulpety z dodatkiem kiszonej kapusty to moja bardzo odchudzona wariacja na temat gołąbków.
Składniki:
500 g. mielonego mięsa z indyka
1 cebula (ok. 60 -70 g)
1 duży ząbek czosnku
1 jajko
200 kapusty kiszonej
1 płaska łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
Sos:
2 szklanki pulpy pomidorowej
1 płaska łyżeczka majeranku
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną drobno siekam, przekładam do garnka i gotuję przez 10 minut. Następnie dokładnie ją osączam na sicie. Mięso przekładam do miski, dodaję drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijam też jajko, dodaję majeranek, ostudzoną kapustę i przyprawy do smaku, bardzo dokładnie mieszam masę. Formuję 8 pulpetów i układam je w lekko natłuszczonym naczyniu do pieczenia. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 25 minut. W tym czasie mieszam przecier pomidorowy z oliwą, majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sosem zalewam podpieczone pulpety i piekę jeszcze przez 35-40 minut w tej samej temperaturze (bez przykrywania naczynia).
500 g. mielonego mięsa z indyka
1 cebula (ok. 60 -70 g)
1 duży ząbek czosnku
1 jajko
200 kapusty kiszonej
1 płaska łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
Sos:
2 szklanki pulpy pomidorowej
1 płaska łyżeczka majeranku
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną drobno siekam, przekładam do garnka i gotuję przez 10 minut. Następnie dokładnie ją osączam na sicie. Mięso przekładam do miski, dodaję drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijam też jajko, dodaję majeranek, ostudzoną kapustę i przyprawy do smaku, bardzo dokładnie mieszam masę. Formuję 8 pulpetów i układam je w lekko natłuszczonym naczyniu do pieczenia. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 25 minut. W tym czasie mieszam przecier pomidorowy z oliwą, majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oraz doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sosem zalewam podpieczone pulpety i piekę jeszcze przez 35-40 minut w tej samej temperaturze (bez przykrywania naczynia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz