Szukaj na blogu

Potrawka z indyka z fasolką szparagową (wersja zwykła i fit)

Duszone mięso z fasolką szparagową to dla mnie zawsze pewniak, a że olśniło mnie dziś, że istnieją mrożonki, i drogą zakupu nabyłam zieloną fasolkę, to szybciutko powstał obiad na jutro. Łatwy, szybki, w dwóch wersjach: odchudzonej i bogatszej. Może skorzystacie z pomysłu?                            


                     * wersja fit



Składniki na 3 osoby:
Podstawa do wersji lekkiej:
400 g. fileta  z indyka
1 średnia cebula
450 g. zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka masła
0,5 łyżeczki curry
1 łyżeczka posiekanego świeżego lub 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
1 łyżeczka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo do wersji bogatszej:
0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%
0,5 łyżeczki mąki pszennej
Przygotowanie:
Wersja lekka: Mięso kroję na plastry ok. 1 cm grubości, i na średniej wielkości kawałki, oprószam je solą i pieprzem. Rozgrzewam olej na patelni i szybko obsmażam mięso do zezłocenia - z obu stron. Obraną cebulę siekam w cienkie piórka, dorzucam na patelnię, przykrywam patelnię i duszę razem do zeszklenia cebuli. Dokładam masło oraz pociętą fasolkę (użyłam mrożonej) i pod pokrywką duszę na średnim ogniu 30 minut. Na koniec dodaję curry, posiekany czosnek i doprawiam całość do smaku solą i pieprzem.
Wersja wzbogacona: śmietankę dokładnie mieszam z mąką, wlewam do wersji wyżej, mieszam podgrzewając do zgęstnienia sosu. Doprawiam ostatecznie do smaku.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger