Szukaj na blogu

Gulasz drobiowy 5-10-15

Czyli gulasz w pół godziny! Te liczby to oczywiście nic innego, jak czas poszczególnych etapów. Domowo, szybko i łatwo! Życzę smacznego :)

Do szybkiego i sprawnego pokrojenia mięsa i warzyw użyłam noży Zwieger:
noża uniwersalnego 12,5 cm oraz noża Szefa, oba z serii z serii Klassiker II.


Składniki:
650 g. fileta z piersi kurczaka lub indyka
1 średniej wielkości cebula
4-5 cm jasnej części pora
2 małe marchewki
1 niewielka pietruszka
1 zielona papryka
1 lub 2 łodygi świeżego lubczyku
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
0,5 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
3-4 łyżki oleju
1 szklanka wody
Przygotowanie:
Mięso kroję w ok. 3-centymetrowe kawałki. Obrane marchewki i pietruszkę kroję wzdłuż na pół, a potem na cienkie plasterki. Cebulę i pora kroję w drobną kostkę. Paprykę - jak kurczaka, na większe kawałki.
Mięso oprószam solą, pieprzem, słodką mieloną papryką i czosnkiem granulowanym.
Pokrojone warzywa oprószam mąką.
Rozgrzewam olej na patelni:
5: podsmażam mięso do lekkiego zezłocenia
10: do mięsa dorzucam warzywa z mąką, i pod przykryciem, na średnim ogniu, mieszając kilkukrotnie, smażę wszystko 10 minut.
15: dodaję pokrojoną paprykę, łodygi lubczyku oraz wlewam wodę. Pod przykryciem duszę 15 minut.
Ewentualnie doprawiam do smaku solą i pieprzem.













Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger